Flitspalen tegen telefoon gebruik in het verkeer.


Wie een smartphone in het verkeer gebruikt heeft 6 keer zoveel kans op een ongeluk.
De politie controleert erop, maar toch gebeuren er nog veel te veel ongelukken door het gebruik van de telefoon in de auto. En ook ik zie dagelijks dat het erg veel gebeurt. En echt mensen, het is zo ontzettend gevaarlijk want het leidt je zo vreselijk af. En er zijn al zoveel ernstige en dodelijke ongelukken door gebeurt.

 

Vandaag is bekend gemaakt dat er dit jaar nog speciale flitscamera's komen die de pak kans voor bellen en appen achter het stuur groter gaan maken.

Op dit moment is de politie heel ver met nieuwe camera's waarmee mensen in de auto, door de voorruit, gefotografeerd worden.

Deze camera's zien straks of er een 'verdachte situatie' is en of een bestuurder iets in zijn/haar hand heeft. De beelden worden dan vervolgens voorgelegd aan een medewerker van de politie. En die bekijkt of er inderdaad sprake is van een strafbaar feit.

 

Het grote voordeel hiervan is dat de politie niet steeds iemand staande moet houden en natuurlijk is de pak kans zo veel groter, omdat de camera's op meerdere plekken komen te staan en daardoor een groter gebied kunnen "controleren"

 

Het Openbaar Ministerie is verschillende juridische aspecten aan het bekijken van het systeem en ook moet de wet worden aangepast.

Landelijk projectmanager Infrastructuur Van Hasselt van de politie benadrukt dat de beelden van bestuurders die geen strafbaar feit plegen direct worden vernietigd. 

 

Ook benadrukt hij dat het alleen om de bestuurder gaat, en niet om wie er nog meer in de auto zit. 

Omdat ze op kenteken gaan bekeuren gaan ze aan de kentekenhouder vragen wie er achter het stuur zat.

 

 Strengere straffen

 

De camera's gaan zowel op de snelwegen als in en buiten de bebouwde kom neergezet worden. Eigenlijk de meeste plekken waar er goed zicht is op de voorruit van de tegemoetkomende auto's.

 

Vorig week werd er nog bekend gemaakt dat  minister Grapperhaus roekeloos rijgedrag zwaarder wil gaan bestraffen.

De maximale straf voor het gebruik van de mobiele telefoon achter het stuur gaat omhoog. En dan gaat het over het niet handsfree bellen. De telefoon gebruiken die in een dashboardhouder zit "mag" wel. Maar als dit tot gevaarlijk rijgedrag leidt mag de politie wel ingrijpen en een proces-verbaal opmaken.

 

Afleiding

 

Het OM benadrukt dat het de telefoon erg afleid en het verkeer en dat het dus bijzonder riskant is. Uit onderzoek blijkt dat lezen, intoetsen of het versturen van een bericht de kans op een ongeval verhoogt met een factor 6. Ook andere normen van afleiding vergroot de kans op een ongeval.

 

Hoe de camera's werken en wat er op de beelden te zien is, zie je in dit filmpje.