Het Praktijkexamen


Als eerste heb je, voor je examen aanvraag de gezondheidsverklaring naar waarheid ingevuld en betaald op de site van het CBR. Ook heb je de rijschool gemachtigd om je examen aan te vragen.  Mijn rijschoolnummer is 4197F2.

 

Dan is het opeens eindelijk zover, je mag gaan afrijden!

Maar hoe gaat dat nou precies?

Je doet examen in je vertrouwde lesauto, dat is wel zo fijn.

Nadat je eerst bij de examinator aan tafel je hebt voorgesteld en je ID hebt laten zien, vertelt hij/zij je wat de bedoeling is tijdens de rit en vraagt of je nog vragen hebt of iets wilt zeggen.

 

Eenmaal buiten moet je op een afstand van ongeveer 25 meter een kenteken lezen, dit is de ogentest.

In de auto kunnen er nog wat dingetjes gevraagd worden over de knopjes of banden van de auto. Ook kan het zijn dat je even moet vertellen wat er onder de motorkap zit. Schrik niet want dit is echt niet moeilijk en je hoeft geen monteur te zijn om het te weten.

  

Dan ga je ongeveer een half uur rijden en hoor je van de examinator waar je heen moet. Ook moet je een stukje zelfstandig rijden. Dat kan zijn met de navigatie, een clusteropdracht of een oriëntatiepunt. Als je geen vrijstelling hebt voor de bijzondere verrichtingen moet je er daar ook nog twee van doen. 

De examinator kijkt tijdens de rit of je veilig en zelfstandig kunt rijden en of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. Hij let onder andere op of je goed voorrang verleent, of je de auto beheerst en hoe bijvoorbeeld het invoegen gaat 

 

Na dat half uur kom je weer terug bij het CBR. Hier parkeer je de auto en ga je weer naar binnen naar het praktijkexamen lokaal. Daar hoor je direct van de examinator of je geslaagd bent of niet.

Als je geslaagd bent moet je nog even een handtekening zetten en wordt de uitslag digitaal verstuurd naar de gemeente waar je staat ingeschreven. Daar kan je met zo'n 2 uur daar je rijbewijs gaan aanvragen.

Ben je gezakt, dan krijg je te horen wat er niet goed ging.

 

Een filmpje van het CBR over hoe het regulieren praktijkexamen gaat.

Een filmpje van het CBR hoe het faalangst examen gaat.